Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest

Η ψήφος των Απόδημων Ελλήνων

Διάβασα σε έναν διαδικτυακό φίλο (και τσαντίστηκα γιατί το έχουμε χιλιοσυζητήσει) ότι «ο απόδημος ελληνισμός θέλει να έχει ευθύνη στο περαιτέρω σκάτωμα του μέλλοντός μας»

Οχι, μην ανησυχείς, μπορείτε μια χαρά και μόνοι σας να τα κάνετε σκατά, όπως έχει αποδειχθεί.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, βλέπω από Έλληνες και μάλιστα αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικοί να θέλουν να στερήσουν από άλλους Έλληνες (εμάς τους Απόδημους) το συνταγματικά κατοχυρωμένο από το 1975 δικαίωμά μας να ψηφίζουμε όπου κι αν διαμένουμε!

Λες και μόλις βγούμε από τα σύνορα, παύουμε να είμαστε Έλληνες, χάνουμε την ελληνικότητά μας και γινόμαστε ξένοι. Κι η Ελλάδα, παύει να μας αφορά και να μας επηρεάζει κι έτσι, μάς βάζει Χ! Κατά την άποψή τους λοιπόν, οι μνηστήρες έχουν περισσότερα δικαιώματα από τον ίδιο τον Οδυσσέα

Ξεμπερδέψτε τα λίγο μέσα στο κεφάλι σας:

Ελληνες της Διασποράς:

Είναι όλοι οι Ελληνες Ομογενείς, όπου Γής.

Τι είναι Ομογενής;

Οποιοσδήποτε έχει ελληνικές ρίζες και καταβολές. Είτε έχει ελληνική υπηκοότητα είτε όχι. Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες Ομογενείς δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα και συνεπώς δεν έχουν και το δικαίωμα να ψηφίζουν. Ούτε τους το προσφέρει η πρόσφατη ενεργοποίηση του ήδη υπάρχοντος νόμου.

Μερικά παραδείγματα Ομογενών:

Τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα Ελλήνων της Διασποράς. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Οι Κύπριοι. Οι Ομογενείς των χωριών της Κάτω Ιταλίας. Οι Πόντιοι της Ρωσίας. Όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού.

Τι είναι Απόδημος Ελληνας;

Ο Ελληνας πολίτης. Αυτός που έχει ελληνική υπηκοότητα και που ζει μόνιμα, ή, προσωρινά στο εξωτερικό. Ολοι οι Απόδημοι Ελληνες είμαστε Ελληνες πολίτες. Και ως εκ τούτου έχουμε το δικαώμα να ψηφίσουμε για την πατρίδα μας. Απόδειξη ότι όταν έρθουμε πίσω κατά την περίοδο των εκλογών πάμε και ψηφίζουμε κανονικά και χωρίς καμμία περαιτέρω διαδικασία. Το μόνο που κάνει ο νόμος τώρα κάπως πιο σωστά, είναι να μας διευκολύνει σε αυτό.

Μερικά παραδείγματα Απόδημων Ελλήνων;

Απόδημος είναι αυτός που είναι μακριά από τον Δήμο του, στην κυριολεξία. Προσωρινά ή μόνιμα (αν και δεν υπάρχει τίποτε μόνιμο σε αυτήν τη ζωή…). Παράδειγμα ο Έλληνας υπήκοος που βρήκε δουλειά σε κάποια άλλη χώρα και μετακόμισε εκεί για λίγο ή για πολύ. Ο εργαζόμενος σε κάποιο τμήμα μιας εταιρείας του εξωτερικού. Ο αποσπασμένος στο εξωτερικό δάσκαλος, καθηγητής, στρατιωτικός, διπλωματικός ακόλουθος, ή άλλος υπάλληλος. Ο φοιτητής που σπουδάζει στο εξωτερικό. Ο ναυτικός που την ημέρα των εκλογών συνήθως βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Κλπ.

Τι είναι Υπήκοος;

Ο πολίτης ενός κράτους. Αυτός που υπακούει στους νόμους και υπόκειται στην εξουσία ενός κράτους.

Τι είναι Ιθαγενής;

Αυτός που γεννήθηκε σε κάποιον τόπο. Ο αυτόχθονας, ο ντόπιος που κατάγεται από ντόπιους γονείς. Η ιθαγένεια περιέχει πολιτική-νομική έννοια: εκφράζει τη σχέση κράτους – πολίτη

Τι είναι Εθνικότητα;

Η άμεση σχέση του ανθρώπου με τον πολιτισμό απ’ όπου προέρχεται η οικογένειά του και με τις αξίες της οποίας μεγαλώνει.

Τι είναι η Πολιτογράφηση;

Η απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπό (π.χ. Τομ Χανκς) ή ανιθαγενή (π.χ. κάποια μερίδα προσφύγων).

Είναι σωστό να ψηφίζουν οι Ομογενείς;

Είπαμε δεν ψηφίζουν όλοι οι Ομογενείς επειδή απλώς και μόνο είναι ελληνικής εθνικότητας. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι Ελληνες πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα. Αυτοί που αν πάρουν το αεροπλάνο έρχονται και ψηφίζουν κανονικά, χωρίς καμμία άλλη διαδικασία.

Ναι, αλλά ας καθόντουσαν στην Ελλάδα αν ήθελαν να την επηρεάζουν. Ας μην έφευγαν!

Αυτό να το θυμούνται οι προοδευτικοί εκείνοι άνθρωποι που -πολύ καλώς- εξοργίζονται με τους φασίστες που λένε για τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα «ας έμεναν στην πατρίδα τους να πολεμήσουν». Ας σκεφτούν λοιπόν πόσο φασιστικό είναι αυτό, για τους ίδιους λόγους για τους συμπατριώτες τους. Κι ας σκεφτούν πως ο καθένας πριν φύγει, είχε κάνει τα πάντα για να μείνει.

Πως μπορούν οι Ελληνες του εξωτερικού να είναι ενημερωμένοι για την ελληνική πραγματικότητα εφόσον δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα της Ελλάδας;

Είναι γελοίο να μιλάμε για ελλιπή ενημέρωση σήμερα με τόση πληροφορία γύρω μας. Ο Έλληνας πολίτης είναι υποχρεωμένος να ενημερώνεται για τα της πατρίδας του και είναι υπεύθυνος για αυτό.

Ακόμη πολλοί πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν ελλιπή ενημέρωση για το τι γίνεται γύρω τους και ίσως η σφαιρική και διαφορετική ματιά των Αποδήμων να φανεί όχι απλώς συμπληρωματική, αλλά σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών δεν καθορίζονται με βάση την μόρφωση, το φύλο, το θρήσκευμα, τον βαθμό ενημέρωσης για την Ελληνική επικαιρότητα, γιατί τότε, θα υπήρχαν πολλές ενστάσεις και εντός Ελλάδας.

Ισως τότε να πρέπει να επιτρέπεται να ψηφίζουν μόνο όσοι πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα!

Αυτό κι αν είναι κοινωνικός ρατσισμός και διαχωρισμός! Αν και οι περισσότεροι Απόδημοι Έλληνες έχουν περιουσία στην Ελλάδα για την οποία φορολογούνται χωρίς καν να την χρησιμοποιούν, τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών δεν καθορίζονται ούτε με βάση το εισόδημά τους, ούτε με βάση την φοροδοτική τους ικανότητα.

Είναι όμως σωστό να ψηφίζουν όσοι ζουν στο εξωτερικό και η απόφασή τους επηρεάζει εκείνους που ζουν στην Ελλάδα; Τι ξέρουν για τη ζωή στην Ελλάδα;

Είναι θεμελιώδες δικαίωμα και υποχρέωση μαζί, για έναν Ελληνα να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει στα κοινά της πατρίδας του, όπου κι αν βρίσκεται.

Αν η ψήφος του Απόδημου Ελληνα επηρεάζει εκείνους που ζουν στην Ελλάδα χωρίς να ξέρει αυτός τι συμβαίνει εκεί, η ψήφος του Θεσσαλονικιού υπαλλήλου γραφείου δεν επηρεάζει τη ζωή του Καλύμνιου σφουγγαρά χωρίς να ξέρει τίποτα για αυτήν; Πόσο ενημερωμένος είναι ο βουνίσιος αγρότης για τη ζωή και τις δυσκολίες του ναυτικού; Πόσα ξέρει ο Κρητικός ξενοδόχος για τα προβλήματα του Ελληνα Πομάκου στον Εβρο; Ο Αθηναίος για τη ζωή στα ακριτικά νησιά; Ο δημόσιος υπάλληλος με τον σταθερό μισθό για τον ιδιωτικό υπάλληλο; Ο ευκατάστατος για εκείνον με τον βασικό μισθό; και πάει πολύ μακριά η βαλίτσα.

Κι ακόμη, εκείνοι που θέλουν να μας στερήσουν την ψήφο, σκέφτηκαν μήπως την πιθανότητα η δική τους ψήφος να μας έχει επηρεάσει και οι δικές τους αποφάσεις να μας έστειλαν εδώ;

Ο Έλληνας του εξωτερικού στη συντριπτική πλειοψηφία θέλει πράγματι την βελτίωση του τόπου του και αποφασίζει έξω από μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτοί πάλι που είναι αποκομμένοι ή ενσωματωμένοι σε άλλες κοινωνίες, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Αλλά και αν ψηφίσουν, με καλύτερα κριτήρια θα ψηφίσουν από τους αυτόχθονες. Μια σωστή Ελλάδα θα τραβήξει πίσω πολλά παιδιά της. Και όσο κι αν οι αυτόχθονες από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους απεχθάνονται τους ετερόχθονες, τους έχουν ανάγκη. Αν τουλάχιστον θέλουν η Ελλάδα να υφίσταται ως ανεξάρτητη οντότητα.
Φωτογραφία του Ιωάννη Μπαλαγιάννη
Γιάννης Μπαλαγιάννης
Ιατρός, Bielefeld
Η επιστολική ψήφος είναι ο βολικότερος και ασφαλέστερος τρόπος αλλά όχι ο μοναδικός. Το πώς θα καταμετρούνται οι ψήφοι των αποδήμων και σε ποια περιφέρεια, είναι θέμα νομοτεχνικού σχεδιασμού και θα έπρεπε να είχε απαντηθεί από τότε που μπήκε στο Σύνταγμα η πρόβλεψη. Γενικά, υπάρχουν τρεις τρόποι καταμέτρησης των ψήφων εξωτερικού: (1) στην εκλογική περιφέρεια απ’ όπου κατάγεται ο εκλογέας και (2) στο σύνολο επικράτειας και (3) σε ειδική περιφέρεια αποδήμων. Προσωπικά θα προτιμούσα τον πρώτο ή τον δεύτερο τρόπο και θα απέφευγα τον τρίτο.
Φωτογραφία του Λεωνίδα Ηρακλειώτη
Λεωνίδας Ηρακλειώτης
Ακαδημαϊκός, USA

Καλά και θα μας κυβερνάνε από το εξωτερικό;

Αυτό είναι τόσο γελοίο όσο το ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα! Το Καστελόριζο είναι Ελλάδα και οι Απόδημοι είναι Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα με το που διαμένουν. Σκεφτείτε επίσης τώρα τις κυβερνήσεις που βγαίνουν με ένα 30% του εκλογικού σώματος (στο οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι βρε αδερφέ!!!) πόσους Έλληνες εκπροσωπούν πραγματικά.

Παιδιά, η Ελλάδα δεν είναι μόνο δική σας.
Είναι δική σας και δική μας.

Συνεπώς, η λύση δεν είναι να μην μας αφήνετε να ψηφίσουμε επειδή βγήκαμε έξω από τα σύνορα, δεν είμαστε έγκλειστοι. Η λύση είναι το ελληνικό κράτος να καταλάβει τη δύναμή του και να την εκμεταλλευτεί. Δεν είμαστε μόνο 10.000.000 οι Έλληνες, είμαστε πολύ περισσότεροι.

Τώρα με τους Ομογενείς συνολικά, οι οποίοι είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο αν δεν λάβουν την ελληνική υπηκοότητα, αλλά αν πραγματικά θέλουν και τους ενδιαφέρει τότε, γινόμαστε υπερδιπλάσιοι….

Είναι πολύ βολικό το διαίρει και βασίλευε. Πάντα δούλευε. Σκεφτείτε και λίγο το «η ισχύς εν τη ενώσει».

© Αννυ Λιγνού

~κοινοποιήθηκε 156 φορές~
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest

Επιτρέπεται η κοινοποίηση του άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των ενεργών συνδέσμων. Προκειμένου για αναδημοσίευση (αντιγραφή δηλαδή του κειμένου) παρακαλώ ζητήστε πρώτα την άδεια από τον/την συγγραφέα/συντάκτη, παραθέτοντας απαραίτητα όνομα, πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς την σελίδα. Τροποποιήσεις στα κείμενα, δεν επιτρέπονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ TO FACEBOOK ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ