Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
ένας κύριος που με το δάχτυλο μπροστά στο στόμα λέει σιωπή
Φωτο από pixels.com

Εσύ σιωπή

Λοιπόν που λέτε, δεν είναι μακριά ο καιρός που δεν θα μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα και να ανταλλάσσουμε απόψεις χωρίς αιχμές. Ήδη, κάθε σκέψη που εκφράζει κάποιος δέχεται δηλητηριώδη πυρά τυφλωμένων αντιφρονούντων και σωρεία χαρακτηρισμών.

Μια κυρία, αστυνομικός στο επάγγελμα, η οποία μου είχε κάνει αίτημα φιλίας γιατί της άρεσαν κάποια κείμενά μου, θύμωσε με τους σχολιασμούς για τα πρόσφατα καμώματα των μπάτσων μάλλον και με μπλόκαρε αφού γέμισε με θυμωμένες φατσούλες τις σχετικές αναρτήσεις.

Καλή μου κυρία, έχω κάνει 12 χρόνια σε τράπεζα. Παραιτήθηκα. Όταν λένε τους τραπεζικούς κλέφτες, δεν παρεξηγούμαι καθόλου για δύο λόγους:

1ον γνωρίζω ότι παρότι δεν αποτελούν την πλειοψηφία των υπαλλήλων της τράπεζας, υπάρχουν κάποια στελέχη και μεγαλοστελέχη που όντως το κάνουν αριστοτεχνικά (για να μην πιάσουμε εκ θεμελίων το ρόλο των τραπεζών στην κοινωνική ζωή) και 2ον και σημαντικότερο, γνωρίζω ότι εγώ δεν κλέβω!

Εχω κάνει και κάμποσο καιρό στη Δημοσιογραφία. Οταν λοιπόν λένε τους Δημοσιογράφους ρουφιάνους και πουλημένους, επίσης δεν παρεξηγούμαι καθόλου για τους ίδιους λόγους: Οι επιλογές μου ήταν τέτοιες που δεν αναγκάστηκα ποτέ να πω πράγματα που δεν με εκφράζουν κι αντιτίθενται στις αξίες μου.

Εσείς καλή μου κυρία (και όλοι οι άλλοι που σκέφτεστε έτσι) γιατί το παίρνετε προσωπικά; Εκτός κι αν κάποιος σας κατηγόρησε κατά πρόσωπο θίγοντας την τιμή και την υπόληψή σας. Τότε, ασφαλώς έχετε κάθε δικαίωμα (και υποχρέωση) να διαχωρίσετε τη θέση σας.

Κι όλοι οι υπόλοιποι, περιμένετε να συμφωνείτε με όλους στα πάντα; Με όσους διαφωνείτε είστε σίγουροι πως είναι από την άλλη μεριά; Κι αν ακόμα είναι, πρέπει να τους σκοτώσετε;

Όταν κάποιος δεν επικροτεί την αστυνομική βία, δεν είναι απαραιτήτως «άπλυτο αναρχοκουμμούνι» (μπορεί ας πούμε να πλένεται).

Όταν κάποιος έχει πατριωτική συνείδηση δεν είναι απαραιτήτως «εθνίκι, φασίστας, νοσταλγός του Χίτλερ» ή ό,τι άλλο σας κόψει να πείτε.

Όταν κάποιος δεν γουστάρει τους μπλε δεν είναι απαραιτήτως πράσινος, κι όταν τη λέει στους κόκκινους δεν είναι απαραίτητα μαύρος.

Και το σημαντικότερο: Όποιος δεν είναι ούτε με τα «εθνίκια» ούτε με τους «μπαχαλάκηδες», δεν είναι απαραιτήτως «ισαποστάκης και κυρ-Παντελής!»

Ακούμε την άλλη άποψη, αν είναι διατυπωμένη με επιχειρήματα και ευγένεια και τη συζητάμε ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Απορρίπτουμε και απομονώνουμε τις κακές ιδέες και τις άσχημες κι επικίνδυνες συμπεριφορές, παραμένουμε με ανοιχτό μυαλό, δεν τσουβαλιάζουμε και προσπαθούμε να διορθώσουμε και να διορθωθούμε. Να μαθαίνουμε και να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Συνέλθετε πραγματικά. Τα πράματα δεν πάνε καλά. Μην πηγαίνετε μαζί τους.

~κοινοποιήθηκε 234 φορές~
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest

Επιτρέπεται η κοινοποίηση του άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των ενεργών συνδέσμων. Προκειμένου για αναδημοσίευση (αντιγραφή δηλαδή του κειμένου) παρακαλώ ζητήστε πρώτα την άδεια από τον/την συγγραφέα/συντάκτη, παραθέτοντας απαραίτητα όνομα, πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς την σελίδα. Τροποποιήσεις στα κείμενα, δεν επιτρέπονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ TO FACEBOOK ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ
Στιγμιότυπο από το σπίτι του Κολοκοτρώνη και το άγαλμα με το γκράφιτυ

Βοήθα Γέρο!

Αυτό το υπνομυθιστόρημα, Θέλει το χρόνο του. Διαβάζεται λίγο πριν τον ύπνο. Ο αναγνώστης θα αποφασίσει κατά πόσο αποτελεί προϊόν ζωηρής φαντασίας ή ζοφερής πραγματικότητας…

Διαβάστε περισσότερα »