Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
earth on corona
Η Γη Νοσεί. (foto credit: Pixaby)

Κοβιντολάτρες και Κοβιντομάχοι

Ειρήνη υμίν. Ξέρετε, μπορεί τα παρακάτω να συμβαίνουν ταυτόχρονα:

Να σεβόμαστε απόλυτα τους ειδικούς, ιατρούς, λοιμωξιολόγους και λοιπούς επιστήμονες, αλλά επίσης να έχουμε την ικανότητα ανάγνωσης και κατανόησης ιατρικών κειμένων και στατιστικών, καθώς και την ικανότητα κρίσης.

Να είμαστε από τους πρώτους που συμμορφώθηκαν και πειθάρχησαν στις οδηγίες για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού καθώς εκτιμήσαμε την σοβαρότητα της κατάστασης και της πιθανής εξέλιξης της πανδημίας, αλλά επίσης να αμφισβητούμε μετά από ενάμισι χρόνο κάποιες από τις πρακτικές που εφαρμόζονται, καθώς μας φαίνονται παράλογες:

«Κλείνουμε τα μαγαζιά αλλά ανοίγουμε τα σχολεία»

«Μην παίζετε μπάσκετ δυο δυο, αλλά μπείτε 80 άτομα σε ένα λεωφορείο»

«Βάλτε μάσκα αλλά δεν πειράζει που δεν φοράτε γάντια, παρόλα αυτά εμείς που σας τσεκάρουμε είμαστε ντυμένοι αστροναύτες»

«Μην μπείτε τρεις μαζί σε ένα ταξί κι ας είστε από το ίδιο σπίτι»

«Αν ψοφήσετε σας κηδεύουμε σε λάκκο με ασβέστη με δυο συγγενείς σας μόνο να παρίστανται γιατί είναι πολύ κολλητική ασθένεια, αλλά τις μάσκες και τα υπόλοιπα αντικείμενα μετά την απολύμανση πετάξτε τα απλώς στους κάδους σκουπιδιών χωρίς ειδικό πρωτόκολλο απόρριψης».

Ενδέχεται επίσης να σεβόμαστε και να τιμούμε τα Αγια Μυστήρια, αλλά να κατανοούμε ότι η ανθρώπινη φύση μας δεν είναι άτρωτη, δεν ήταν ούτε του ίδιου του Χριστού, ο οποίος απογοητεύτηκε, μάτωσε, πόνεσε, κουράστηκε… κι έτσι να μην μπαίνουμε στον πειρασμό ούτε να χλευάσουμε τα Μυστήρια ούτε να θέσουμε σε κίνδυνο τους συνανθρώπους και τους εαυτούς μας.

Να αντιλαμβανόμαστε ότι ο Μπιλ Γκέιτς δεν θέλει το υπέροχο DNA μας (μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτό) και μπορεί να ξέρει πού είμαστε και χωρίς το εμβόλιο, επειδή του έχουμε δώσει εμείς την άδεια  ενυπόγραφα 100 φορές και την δίνουμε κάθε μέρα, αλλά παράλληλα να ανησυχούμε για τις πιθανές παρενέργειες κάποιων εμβολίων που όλο και πληθαίνουν και δεν έχουν καμιά σχέση με τον Γκέιτς.

Να θαυμάζουμε και να νοιώθουμε ευγνώμονες για την τεχνολογία και την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκαν οι επιστήμονες, αλλά να εξοργιζόμαστε που δεν έγιναν επιτάξεις σε όλους τους τομείς και υπάρχουν ακόμα κατοχυρωμένες πατέντες και άνθρωποι που κερδίζουν λεφτά από την πανδημία ενώ ο κόσμος χάνεται.

Να παρακολουθούμε τις στατιστικές (άλλωστε πως μπορούμε να τις ελέγξουμε;) αλλά να είμαστε σκεπτικοί γιατί οι οικογένειές μας είναι πραγματικοί άνθρωποι κι όχι αριθμοί και έχουμε εύλογη ανησυχία.

Να μην διαβάζουμε ούτε να δίνουμε σημασία στα άρθρα του στυλ: ToEmvolioSeMetatrepeiSeMagniti.blogspot.com αλλά να προβληματιζόμαστε όταν επίσημες οδηγίες αποτρέπουν το εμβόλιο από τις εγκύους και κάποιες άλλες ευαίσθητες ομάδες. Ανησυχούμε και για τα παιδιά μας και για το μέλλον τους και για τα εγγόνια μας τα αγέννητα.

Να αντιλαμβανόμαστε ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού είναι τεράστια, αλλά να μην μπορούμε να κατανοήσουμε πως πέφτουν έτσι απότομα μέρα με τη μέρα τα κρούσματα όταν πρόκειται να ανοίξουν τα μαγαζιά, ούτε με βάση ποια δείγματα και επί ποίου ποσοστού γίνονται οι αναλύσεις. Και ναι, ενδέχεται ξέρουμε και να νογάμε από στατιστικές και ποσοστά.

Να πιστεύουμε και να διατυμπανίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα τεράστιας σημασίας για την ανθρωπότητα τα οποία μας έσωσαν και εξάλειψαν σοβαρότατες θανατηφόρες ασθένειες, αλλά να αισθανόμαστε κάποιο άγχος και ανησυχία για τον επικείμενο εμβολιασμό μας, ειδικά μετά τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια όχι από τα ράδιο αρβύλα και τα συνωμοσιολογικά μπλογκς αλλά από τα επίσημα πλέον, κρατικά δεδομένα και ανακοινώσεις.

Να έχουμε γνωστούς και φίλους πραγματικά πρόσωπα που έχουν νοσήσει και κάποιοι δυστυχώς πεθάνει από τον κορωνοϊό νέοι σε ηλικία. Αλλά από την άλλη να έχουμε επίσης φίλους και γνωστούς πάλι πραγματικά πρόσωπα οι οποίοι εμβολιάστηκαν και παρουσίασαν ανησυχητικά συμπτώματα όπως παρέσεις, εμβοές, καταβολή, μουδιάσματα, θρόμβους, γρομπαλάκια στο μέτωπο, επίπονα οιδήματα, διπλωπίες, ταχυκαρδίες και άλλα και όταν το ανέφεραν δεν αξιολογήθηκαν όπως έπρεπε και δεν τους καθησύχασε κανείς.

Μπορεί επίσης να συμβαίνει να επιθυμούμε πάρα πολύ να βρεθούμε με τους φίλους μας, να φάμε, να πιούμε, να αγκαλιαστούμε και να χορέψουμε, αλλά να μην συμμετέχουμε σε πάρτυ και συναθροίσεις έχοντας συνείδηση της κατάστασης, και να προτιμούμε μοναχικές βόλτες στο βουνό μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Να χαιρόμαστε για την ευκαιρία να βρεθούμε σαν οικογένεια και να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την παρέα των παιδιών μας, αλλά να ανησυχούμε και για τον αντίκτυπο του εγκλεισμού στις παιδικές κι εφηβικές ψυχές.

Να μας προβληματίζει και να μας φοβίζει η υστερία, η πόλωση και ο εμφύλιος που επικρατεί γύρω μας αλλά να μην θεωρούμε γίδια ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Οι ανθρώπινοι φόβοι είναι και αληθινοί και βάσιμοι, από όλες τις μεριές.

Κι αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, μέχρι να βρεθεί η πλήρης θεραπεία, συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής, απολύμανσης και απόστασης, καθώς και τις οδηγίες των ειδικών, αλλά θα προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι κι ευγενικοί ο ένας με τον άλλον.

Τέλος, ό,τι και να μας λέτε, θα ακούμε δυνατά μουσική.

Δε θα μας τρελάνετε εσείς.
Δε θα μας τρελάνει κανείς.

~κοινοποιήθηκε 479 φορές~
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest

Επιτρέπεται η κοινοποίηση του άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των ενεργών συνδέσμων. Προκειμένου για αναδημοσίευση (αντιγραφή δηλαδή του κειμένου) παρακαλώ ζητήστε πρώτα την άδεια από τον/την συγγραφέα/συντάκτη, παραθέτοντας απαραίτητα όνομα, πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς την σελίδα. Τροποποιήσεις στα κείμενα, δεν επιτρέπονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ TO FACEBOOK ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ
Στιγμιότυπο από το σπίτι του Κολοκοτρώνη και το άγαλμα με το γκράφιτυ

Βοήθα Γέρο!

Αυτό το υπνομυθιστόρημα, Θέλει το χρόνο του. Διαβάζεται λίγο πριν τον ύπνο. Ο αναγνώστης θα αποφασίσει κατά πόσο αποτελεί προϊόν ζωηρής φαντασίας ή ζοφερής πραγματικότητας…

Διαβάστε περισσότερα »