Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
Ανίς Οντ Ντοουλέ
Ανίς Οντ Ντοουλέ (foto credit: Pinterest)

Μια και μιλάμε για τρίχες…

Με αφορμή τις δηλώσεις μιας (όμορφης) κυρίας Τριχοπούλου, περί ομορφιάς και περιποίησης των γυναικών, περί τριχοφυΐας, πάχους, φακίδων και ραγάδων, ανασύρω κι εγώ αυτό το παλιό μου κείμενο που νομίζω κολλάει γάντι. Γιατί;

Γιατί σπάει όλα τα στερεότυπα που πιθανόν να υπάρχουν στο μυαλό μας. Κατ΄αρχάς θέλουμε να τα σπάσουμε; Και ποια από αυτά;

Από καταβολής κόσμου, όλοι θέλουμε να είμαστε όμορφοι, νεανικοί και επιθυμητοί κι έτσι φροντίζουμε όσο μπορούμε την εικόνα μας. Θέλουμε να γοητεύουμε τους γύρω μας, άντρες και γυναίκες. Αυτό είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά και μια μικρή ένδειξη, φυσικά, ότι δεν έχεις παραιτηθεί από τη ζωή.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο να πω ότι οι γυναίκες την πατήσαμε άσκημα για άλλη μια φορά. Γιατί για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ανεστράφησαν οι ρόλοι της φύσης και εμείς πασχίζουμε να τραβήξουμε την προσοχή του αρσενικού ενώ σε όλα τα άλλα είδη δεν πάει έτσι! Απόδειξη;

Το ζωικό βασίλειο

Μανδαρίνος και Μανδαρίνα

Ο αρσενικος Αηδόνος τραγουδάει καλλίφωνα για να ρίξει το θηλυκό αλλά είναι και πιο όμορφος, ο Παγώνος έχει την ουρά με τα εντυπωσιακά φτερά, ο Λιοντάρης τη χαίτη, ο Αγριόπαπιος απίθανα χρώματα ενώ το κορίτσι του είναι γκρι, ο Πεταλούδος έντονες βούλες και παρδαλά σχέδια.

Κι όσοι δεν το έχουν με την ομορφιά, προσπαθούν να ρίξουν το θηλυκό με άλλες χάρες, όπως το τραγούδι τους, το χορό τους, το αντριλίκι τους: οι ιπποπόταμοι, οι γορίλες, οι αρκούδοι, οι φάλαινοι, οι φώκιοι, πλακώνονται για τα κορίτσια (σας θυμίζει κάτι;)

Αλλοι πάλι, κάνουν παιχνίδι με την νοικοκυροσύνη τους: Φτιάχνουν περίτεχνες φωλιές, τις στολίζουν, δείχνουν πως είναι καλοί κουβαλητές, «να η σπιταρόνα μου που την έχτισα μόνος μου» και καμαρώνουν στο κατώφλι: «Εχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;»

Το ωραίο φύλο

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι άντρες είναι το ωραίο φύλο κι οι γυναίκες το δυνατό (είμαστε το 51% του πληθυσμού και σίγουρα ανθεκτικότερες σε πολλούς τομείς, αυτό είναι επιστημονικά εξακριβωμένο).

Γενικά τα αγόρια κάνουν ό,τι μπορούν για να τους προσέξουν τα κορίτσια: αναβοσβήνουν, αλλάζουν χρώματα, φουσκώνουν, κορδώνονται, χορεύουν, τσακώνονται, πετάνε γρήγορα, χτίζουν, κάνουν δώρα…

Κι οι θηλυκές διαλέγουν αυτόν που τους φαίνεται πιο βαρβάτος, πιο όμορφος, ή πιο καλό παιδί για σπίτι. Μερικούς δε, όπως τους κηφήνες, τους αράχνους και τους τζίτζικες, αφού γίνει η δουλειά τους σουτάρουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ε, οι άνθρωποι δεν διαφέρουμε και πολύ.

Τώρα πως μας τη φέρανε εμάς των γυναικών και πρέπει εμείς να κάνουμε τα κόλπα για να προσελκύσουμε τους άντρες, μακιγιάζ, στολίδια, χορούς, δεν το έχω καταλάβει ακόμα. Επίσης αδυνατώ να καταλάβω πώς μας πιάσανε κώτσους και τα γκρίζα μαλλιά συμβολίζουν στον άντρα τη γοητεία και τη σοφία και στη γυναίκα τα γηρατειά! Για πάρτε το λίγο αλλιώς!

tip:

(γενικά μην το πάρετε και πολύ τοις μετρητοίς αυτό με τα αρσενικά και τα θηλυκά, στη φύση είναι κάπως ανάκατα, υπάρχουν αγόρια, κορίτσια, αγοροκόριτσα, το πρωί αγόρια και το βράδυ κορίτσια, ούτε αγόρια ούτε κορίτσια, ταυτοχρόνως αγόρια και κορίτσια, άντρακλες και γυναικάρες και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί. Αυτό δεν είναι προσπάθεια να σας πείσω για τίποτα, μακριά από μένα η πολιτική κορεκτίλα, είναι όμως μια φυσική αλήθεια! Δηλαδή η ανθρώπινη LGBTQ+ κοινότητα, δεν πιάνει μία μπροστά στην ποικιλομορφία του ζωικού βασιλείου, so let it be και λόγος δεν μας πέφτει…)

Τι έλεγα; Α, ναι.

Είμαι πολύ ωραίος, βεβαίως, βεβαίως

Εξαιρουμένων των μοντέλων, ή όλων των νέων (τα νιάτα είναι από μόνα τους όμορφα, δεν υπάρχει άσχημος νέος), όλοι οι υπόλοιποι, εκτός από τις υπέροχες φωτογραφίες του φεισμπουκ μας που είναι είτε last year είτε με 150 φίλτρα, είμαστε κανονικοί άνθρωποι.

Με λίγα, πολλά ή καθόλου μαλλιά, με κοιλίτσες, προγουλάκια και μπρατσάκια, με ραγάδες, φακίδες και πανάδες, με άσπρες, μαύρες, πολλές ή λίγες τρίχες στα μαλλιά και σε μέρη που μας τη δίνει, με ύψος πιο λίγο από αυτό που θα θέλαμε ή πιο πολύ, και πάει λέγοντας.

Προσωπικά μου αρέσουν οι περιποιημένοι άνθρωποι, που φροντίζουν τον εαυτό τους χωρίς υπερβολές. Και γενικά σε όλους αρέσουν. Κι ίσως επειδή δεν είμαστε όλοι πάντα περιποιημένοι όπως θα θέλαμε για χίλιους και δύο λόγους, όλοι την πέσαμε στη κυρία Τριχοπούλου που είπε αυτά που έχει μέσα στο κεφάλι της. Αυτά που σκεφτόμαστε καμιά φορά κι εμείς, υποκύπτοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, μόλις δούμε κάποιον σαν κι εμάς στο δρόμο, γιατί κακά τα ψέματα δεν μας αρέσει και πολύ ο καθρέφτης.

Τρεις γενικές αλήθειες τώρα κυρία Τριχοπούλου μου:

Είναι πολύ ωραίο να είσαι περιποιημένος και να δείχνεις όμορφος. Είναι ωραίο και για σένα και για τους γύρω σου. Δείχνει καλή διάθεση και καλή ψυχική υγεία. Προσπαθούμε. Δεν πετυχαίνει πάντα. Αυτή ήταν πρώτη αλήθεια.

Pierce Brosnan και Keely Smith
Pierce Brosnan και Keely Smith

Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ωραίο να σου τη λένε και να σε κάνουν να νοιώθεις άσχημα επειδή δεν τα κατάφερες να είσαι όσο περιποιημένος νομίζουν εκείνοι ότι πρέπει να είσαι. Δείχνει αγένεια και κόμπλεξ. Και το σημαντικότερο, δεν ζεις για να εκπληρώνεις τις επιθυμίες των άλλων και δεν είναι αυτοσκοπός σου να αρέσεις στους άλλους. Εκτός κι αν δεν έχεις κάποιον άλλον στόχο στη ζωή, πράγμα από μόνο του θλιβερό.

Η μαύρη αλήθεια είναι πως δεν είμαστε πάντα στην πένα, δεν πάει πάντα η ζωή τρένο όπως θα θέλαμε, οι δρόμοι δεν είναι στρωμένοι με λουλούδια, το πρωί δεν ξυπνάμε με υγιεινό πρωινό και τζόγκινγκ με την κορδέλα στο κεφάλι, ή απλώς δεν έχουμε κέφια και λογαριασμό δεν θα σου δώσουμε για αυτό. Αυτή είναι η δεύτερη και πιο σημαντική αλήθεια.

Και η τρίτη αλήθεια είναι πως τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν από καιρό σε καιρό, αλλά οι άνθρωποι αγαπιούνται με τις χάρες τους σε ολους τους καιρούς. Όχι με τη μούρη τους, όχι με το σώμα τους, ούτε με τα στολίδια τους, ούτε με τα λεφτά τους.

Και χάρες είναι ο όμορφος λόγος, η ειλικρινής φιλία, η συμπόνια, η βοήθεια, η καλοσύνη, η καλή διάθεση, η προσπάθεια να σβήσεις μία φιλονικία όχι να την υποδαυλίσεις, να συμφιλιώσεις τους ανθρώπους, να είσαι γελαστός παρά τις δυσκολίες, να είσαι μια λύση κι όχι ένα πρόβλημα.

Κι όταν είσαι τέτοιος τύπος γκαραντί ότι φαίνεσαι πανέμορφος στους άλλους και τους είναι εύκολο να σε αγαπούν.

Η Ανίς Οντ Ντοουλέ και το μουστάκι της

Εγώ δε θα ανεβάσω την Ιρανή πριγκίπισσα Ανίς Οντ Ντοουλέ για να κρίνουμε πως βλέπουμε την ομορφιά της και να της κάνουμε το τόσο αγαπημένο μας και καθησυχαστικό για τα κόμπλεξ μας ηλεκτρονικό μπούλινγκ. Διότι στο τέλος θα αλλάξουμε γνώμη, αλλά και να μην αλλάξουμε, σκασίλα της της Ντοουλέ.

Εγώ θα την ανεβάσω για την όμορφη και δυναμική προσωπικότητά της και την μαγκιά της.

Δεν βλέπω να φοράει ούτε μπούργκα, ούτε τσεμπέρι και μάλιστα σε πολλές φωτογραφίες φοράει κοντή φουστίτσα με καλτσάκια. Αρα, μάλλον δεν είπε ο Αλλάχ «κουκουλώστε τις γυναίκες σας κι εξαφανίστε τις από προσώπου γης.»

Διάβασα επίσης για τη συγκεκριμένη, που ήταν η πιο αγαπημένη του Σάχη της Περσίας, ότι όντως έκανε θραύση στους άντρες και τη διεκδικούσαν 150 πρίγκιπες εκ των οποίων οι 13 αυτοκτόνησαν όταν τους απέρριψε!

Πριν πιάσουμε να λέμε από κάτω ό,τι να ναι και να σπάμε πλάκα με το μουστάκι της και με το γούστο ή τα χθαμαλά κίνητρα των πριγκίπων, ας δούμε λίγα ακόμη στοιχεία:

Ναι, ήταν πριγκίπισσα κι είχε φυσικά μεγάλη περιουσία, αλλά δεν ήταν ξακουστή για αυτόν τον λόγο.

Ηταν πολύ αγαπητή και αξιέραστη γιατί είχε δυναμικό χαρακτήρα, μεγάλη κοινωνική μόρφωση, τεράστια παιδεία, τρομερή ευφυΐα και πολλά ψυχικά χαρίσματα.

Είχε άριστες διπλωματικές ικανότητες, έλυνε διαφορές του βασιλείου με ειρηνικό τρόπο και απέφευγε τους πολέμους και τις έριδες. Μάλιστα τη συμβουλεύονταν οι βασιλείς και οι στρατηγοί σε σημαντικά θέματα και χειρισμούς για το κράτος.

Είχε ταλέντο στο να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά βρίσκοντας τα κοινά τους σημεία και γοήτευε όλες τις ξένες αντιπροσωπείες.

Οποιος την γνώριζε τον κέρδιζε το μεγαλείο της, η αρχοντιά της και ο ευχάριστος χαρακτήρας της και όσοι την διεκδικούσαν ήταν πραγματικά ερωτευμένοι μαζί της!

Ηταν μεγαλόψυχη, αγαπούσε κι ενδιαφερόταν για τον λαό, έδινε συχνά χρήματα από την περιουσία της και βοηθούσε αθόρυβα και αποτελεσματικά. Ήταν δηλαδή ένας αξιαγάπητος άνθρωπος που η παρουσία του έκανε τον κόσμο καλύτερο.

Ποιος γελάει τώρα ακόμα με το μουστάκι και τα σμιχτά της φρύδια (τα οποία έκανε μόδα αυτή, όπως και η Φρίντα Κάλο και οι συμπατριώτισσές της τα ζωγράφιζαν προσπαθώντας να της μοιάσουν;) Ελα τώρα κυρία Τριχοπούλου μου να μας μιλήσεις για… τρίχες.

Μαγκιά σου Ανίς Οντ Ντοουλέ, ήσουν πραγματικό καπετανάκι κι ας είχες ντούγκλα το μουστάκι.

~κοινοποιήθηκε 763 φορές~
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest

Επιτρέπεται η κοινοποίηση του άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των ενεργών συνδέσμων. Προκειμένου για αναδημοσίευση (αντιγραφή δηλαδή του κειμένου) παρακαλώ ζητήστε πρώτα την άδεια από τον/την συγγραφέα/συντάκτη, παραθέτοντας απαραίτητα όνομα, πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς την σελίδα. Τροποποιήσεις στα κείμενα, δεν επιτρέπονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ TO FACEBOOK ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ