Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest
Χήρες, μητέρες και κόρες πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1922 παρελαύνουν την 28η Οκτωβρίου του 1946 (φωτ.: Εταιρεία Φίλων του Ελληνικού Λαού)
Χήρες, μητέρες και κόρες πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1922 παρελαύνουν την 28η Οκτωβρίου του 1946 (φωτ.: Εταιρεία Φίλων του Ελληνικού Λαού)

Για την Παρέλαση των Ελλήνων…

Επειδή πάλι θα ειπωθούν πολλές μπούρδες για την παρέλαση, το νόημά της, την καταγωγή της, την αξία της και το λόγο ύπαρξής της στις μέρες μας, σκέφτομαι τα εξής:

ΟΧΙ, η παρέλαση δεν είναι φασιστικό κατάλοιπο του Μεταξά, ακόμα κι αν όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα την χρησιμοποίησαν.

Η ελληνική παρέλαση αντλεί την καταγωγή της από την αρχαιότητα, τους Αθηναϊκούς θριάμβους αλλά και τους τρεις Σπαρτιατικούς χορούς. Ακόμα και τώρα, βλέπουμε μια παραλλαγή τους:

Μπροστά οι γέροντες (όσοι μας έχουν απομείνει ανάπηροι πολέμου) που δηλώνουν πως «ήταν κάποτε γενναία παλικάρια» (Άμμες ποκ΄ ήμες άλκιμοι νεανίαι).

Μετά ακολουθούν οι στρατιώτες, οι μάχιμοι άντρες (και γυναίκες πια) της εποχής, που λένε «εμείς είμαστε τώρα γενναία παλικάρια, κι αν σου βαστάει, δοκίμασε» (Άμμες δε γ΄ ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε).

Μια μέρα πριν τη στρατιωτική παρέλαση, γίνεται η μαθητική. Ο τρίτος χορός των παιδιών στην ουσία, αυτών που θα αναλάβουν στο μέλλον και μας διαβεβαιώνουν ότι «θα γίνουν πολύ καλύτεροι από μας» (Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες).

Στην παρέλαση συμμετέχει ενεργά όλη η Πόλη:

Ολος ο λαός, ο οποίος παρακολουθεί, ζητωκραυγάζει, τραγουδά, σιωπά, βουρκώνει και καμαρώνει.

Η παρέλαση όλη, οι μαθητές, τα σωματεία, οι αντιπροσωπείες, η μπάντα κι οι στρατιώτες στρέφονται προς το Μνημείο των Πεσόντων, χαιρετούν και αποδίδουν τιμή στους νεκρούς της Ελλάδας, εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για το ύψιστο αγαθό, την Ελευθερία.

Οχι, η παρέλαση δεν είναι χαιρετούρες προς τους επισήμους. 

Κανείς ζωντανός δεν είναι επίσημος εκείνη τη μέρα. Οι επίσημοι είναι ντεκόρ για τον πραγματικό τιμώμενο:

Τους Νεκρούς του Πολέμου.

Δεν έχουμε εθνικές πατατογιορτές στην Ελλάδα, ούτε Χάλογουιν. Κάθε επίσημη γιορτή του έθνους μας όμως αυτό το νόημα έχει: Τιμή και μνήμη σε κείνους που αντιστάθηκαν στην υποδούλωση.

Τι είναι Έλληνας και τι Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς, ποια ήταν η Ελλάδα ανά τους αιώνες; Οι 6 τόσες δα μικρούλες Πόλεις-Κράτη της αρχαιότητας ή η μισή υφήλιος του Μεγαλέξανδρου;

Η Ελλάδα δεν είναι τόπος. Είναι τρόπος.
Η ελληνικότητα δεν είναι hardware, είναι software.

Γιαυτό και Έλληνας είναι ο καθένας που μετήλθε της ελληνικής παιδείας. Έμαθε, κατανόησε, αποδέχτηκε και φωτίστηκε από αυτήν κι έτσι άλλαξε για πάντα. Όπου κι αν έχει γεννηθεί.

Ποιος είναι Ελληνας;

Είναι ο Αντεντοκούμπο Έλληνας;
Είναι ο Πύρρος Δήμας;
Είναι τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα;
Είναι τα παιδιά των ξένων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα;
Είναι ο Αμίρ το προσφυγάκι από το Αφγανιστάν που θέλει διακαώς να παρελάσει;

Έλληνας μπορείς να είσαι επειδή γεννήθηκες στην Ελλάδα μα αυτό από μόνο του δεν φτάνει.

Μπορείς να είσαι επειδή σπούδασες ελληνικά μα κι αυτό δεν φτάνει. Μπορεί να είσαι επειδή έχεις έναν ή δυο γονείς Έλληνες μα ούτε κι αυτό δε φτάνει.

Από την άλλη, μπορείς να είσαι Έλληνας με δυο γονείς Αφρικανούς. Γεννημένος στην Ελλάδα ή αλλού. Μπορείς να είσαι Έλληνας μουσουλμάνος (όπως οι Πομάκοι).

Μπορείς ακόμα να είσαι Έλληνας χωρίς να έχεις καν το διαβατήριο και τη «βούλα». Σαν τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας: «Μιλάμε τη γκλώσσα του Ομήρου. Στα χαρτιά, στο πασπόρτ είμαστε Ιταλούς. Στη σπυχή (ψυχή) και την καρδία είμαστε Έλληνες»

Μα μπορεί να είσαι κι Έλληνας σαν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό:

«Αγάπησα αυτή τη γλώσσα (την ελληνική) … γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σ’ αυτή τη γλώσσα. Με τα λατινικά κυβέρνησα την αυτοκρατορία μου. Ο επιτάφιος μου θα χαραχτεί στα λατινικά στον τοίχο του μαυσωλείου μου στις όχθες του Τίβερη, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΖΗΣΕΙ.»

Οπότε, δεν θα το πούμε εμείς ποιος είναι Έλληνας και ποιος όχι. Αυτό, θα το πουν οι ίδιοι. Με τις πράξεις, τα έργα τους και τον τρόπο ζωής τους.

Τι συμβολίζει η Γαλανόλευκη;

Η σημαία μας τώρα, η οποία άλλαξε μορφές (λάβαρο, φλάμπουρο, μπαϊράκι), μπήκαν κορώνες, βγήκαν στέμματα, ιερές επιγραφές (Η ταν ή επι τάς, Ελευθερία ή Θάνατος, Εν τούτω Νίκα κλπ), αποδόθηκαν χίλιοι συμβολισμοί (το λευκό του κύματος και το γαλάζιο του ουρανού, το μπλε του ράσου του Παπαφλεσσα και το άσπρο της φουστανέλας του Κολοκοτρώνη, τα σήματα της Αεροπορίας, του Πεζικού και του Ναυτικού κλπ) δεν είναι ένα απλό έμβλημα.

Η σημαία αποτελεί το πιο σεβαστό κρατικό σύμβολο και προστατεύεται από το Σύνταγμα της κάθε χώρας.

Είναι η εθνική πολεμική σημαία μπροστά από την οποία ορκίζονται πίστη στην πατρίδα οι στρατεύσιμοι κάθε χώρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η σημαία αποτελεί το σπουδαιότερο λάφυρο της μάχης και πρέπει να φυλάγεται με νύχια και με δόντια κυριολεκτικά.

Οι Ρωμαίοι διέλυαν αμέσως τις λεγεώνες που έχαναν τη σημαία τους, διαβάζουμε στην ιστορία.

Πολεμική;

Ναι. «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» μάς λέει ο Ηράκλειτος, εννοώντας ότι όλα στη ζωή κερδίζονται με μάχη. Τίποτα δεν σου χαρίζεται.

Αν είσαι υπόδουλος, πρέπει να πολεμήσεις για απελευθερωθείς. Κι αν έχεις την τύχη να γεννηθείς ελεύθερος, σίγουρα κάποιος άλλος πολέμησε για σένα.

Επιτρέπεται να κρατάει τη σημαία μας κάποιος «μη Έλληνας;»

Το κάθε σχολείο, σύλλογος, ένωση, σύνδεσμος, σωματείο, ομάδα, σύνολο κλπ, θα έπρεπε να έχει το δικό του έμβλημα, το σήμα του δηλαδή και με αυτό να συμμετέχει στην παρέλαση.

Φυσικά το δικαίωμα να παρελάσει, θα πρέπει να έχει κάθε μαθητής του σχολείου, κάθε μέλος του συλλόγου, ή του σωματείου κ.λ.π. ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία του, εφόσον του εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους παρελαύνει και τους ασπαστεί:

Δηλαδή, φόρος τιμής στους πεσόντες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και υπόσχεση ότι και ο ίδιος θα αγωνιστεί και θα πράξει ανάλογα κάτω από τα ελληνικά ιδεώδη.

Ο Σημαιοφόρος ειδικά, με το που σηκώνει τη σημαία, αποδέχεται ακόμα και να πεθάνει για αυτήν και τα ιδανικά της, παρά να του πέσει από τα χέρια.

Η σημαία λοιπόν δεν είναι ούτε έπαθλο ούτε βραβείο ούτε αριστείο. Είναι τιμή κι ευθύνη για αυτόν που την φέρει.

Ελληνική υπερηφάνεια

Λένε πως είμαστε από τους πιο περήφανους λαούς για την καταγωγή μας. Αλήθεια είναι. Η ελληνικότητα είναι τίτλος τιμής, όχι απλά ένα ενδεικτικό ιθαγένειας και γλώσσας.

Είναι ένα άυλο σύνολο πολιτισμού και κουλτούρας που πραγματώνεται και διαιωνίζεται μέσα από τον κάθε φύσει, ή, θέσει Έλληνα.

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας, για τον οποίον ερίζουν ξαφνικά μερικοί, μετά από 2.500 χρόνια, αυτοπροσδιορίζεται πανηγυρικά: «Ευτυχώς που γεννήθηκα Έλληνας!» («ευγνωμονώ τοις θεοίς ότι εγεννήθην Έλλην») και τιμά με τη ζωή του την ελληνικότητά του αυτή.

Είμαστε Γραικοί και Πανέλληνες, λέξεις πανάρχαιες που εμφανίζονται στον Αριστοτέλη και στα Ομηρικά Έπη.

Μα προάγει τον ...μιλιταρισμό!

Η παρέλαση ουδεμία σχέση έχει με «στρατιωτική πειθαρχία και φασιστική ρομποτοποίηση των παιδιών», που διάβασα κάπου και με έπιασαν τα γέλια.

Μη φοβάσαι. Με δυο ώρες τιμητική παρέλαση δυο φορές το χρόνο, δεν γίνεσαι φαντάρος!

Η δική μας παρέλαση δεν έχει να κάνει με βήματα της χήνας και ομοιομορφία κομμένη με το μαχαίρι, ούτε προσπαθούμε να μοιάσουμε στους άλλους σε βαθμό τέτοιο που να χάνεται η προσωπικότητα μας.

Η παρέλαση για τους Έλληνες και τους ελληνοπαιδευμένους, είναι εκείνη η μοναδική ώρα που ο ασύνταχτος, ελεύθερος κι απείθαρχος λαός μας (κι όσοι τον αποδέχονται, τον σέβονται και τον ακολουθούν), συντονίζεται και συγχρονίζει το βήμα του, τη σκέψη του και την καρδιά του με το νταούλι, ακολουθώντας τη σημαία, για να τιμήσει όλα αυτά που είπαμε παραπάνω.

Το ίδιο νταούλι που χτυπάει άλλοτε σαν όργανο για γιορτή κι άλλοτε σαν τύμπανο του πολέμου. Του αιώνιου δηλαδή Αγώνα.

Χορός και μνημόσυνο

Έτσι, όταν στέλνουμε τα παιδιά μας στην παρέλαση, όταν γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους (σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν είμαστε) δεν το κάνουμε για το φολκλόρ, ούτε το παίζουμε Ελληναράδες.

Το κάνουμε «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και με την κρυφή ελπίδα τα παιδιά μας να γίνουν «πολλώ κάρρονες» από εμάς.

Επειδή κάθε γιορτή μας ανεξαιρέτως εμπεριέχει τη χαρμολύπη, έτσι και η 28η Οκτωβρίου εκτός από ημέρα αφιερωμένη στην άρνηση στην υποταγή και την υποδούλωση, είναι και μέρα μνήμης.

Ένα πραγματικό μνημόσυνο σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτόν, αποδεικνύοντας πως για αυτά που αξίζει να ζεις, αξίζει και να πεθαίνεις.

Στην φωτογραφία βλέπουμε να παρελαύνουν την 28η Οκτωβρίου του 1946, μανάδες, χήρες και κόρες πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1922.

Αν κάποιος μισεί τον πόλεμο, είναι σίγουρα αυτές οι γυναίκες που έχασαν τα πάντα. Γιατί παρελαύνουν όμως; Για να μην ξεχάσουμε.

Με σεβασμό,
Αννυ Λιγνού
27/10/2017

 

*** Σημείωση:

Σας προτείνω να διαβάσετε το υπνομυθιστόρημά μου με τίτλο Βοήθα Γέρο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο άρθρο, αλλά θα καταλάβετε γιατί το λέω υπνομυθιστόρημα. Κι επίσης σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο μου με τίτλο Δεν γιορτάζουμε την έναρξη κανενός πολέμου! Αλλο Γιορτάζουμε! Και τα δύο είναι απολύτως σχετικά με το παρόν άρθρο για την παρέλαση των Ελλήνων.

Στην σελίδα από την οποία πήρα τη φωτογραφία με τις γυναίκες που παρελαύνουν, αναφέρει ως τόπο την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Αργότερα έλαβα πολλά μηνύματα όπου κατά άλλους η φωτογραφία είναι από την παρέλαση στο Ναύπλιο, κατά άλλους στην Τερψιθέα και κατά άλλους στην Τρίπολη. Είναι πολύ πιθανό να έγινε παρέλαση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σίγουρο είναι δε και εντυπωσιακό ταυτόχρονα, ότι το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, γιορτάστηκε από την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1941 εν μέσω κατοχής!

Το κείμενο έτυχε μεγάλης αποδοχής, με χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις, μα αυτό εδώ το μήνυμα που έλαβα από αυτόν τον νεαρό, είναι θαρρώ το παράσημό μου... Αννυ
Νικηφόρος Χριστοφόρου
Νικηφόρος ΧριστοφόρουΜουσικός
Read More
Το κείμενο, είναι ικανό να πείσει κι αυτούς που έχουν μια πιο συγκρατημένη άποψη για την έννοια της παρέλασης. Συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου σε αυτούς. Συγχαρητήρια.
Jorge Constas
Jorge ConstasTattoo artist
Read More
Αννυ Λιγνού, μερικές αναρτήσεις στο face, είναι σαν ηλιαχτίδα μέσα στο μπουρίνι, σαν γάργαρο νερό μέσα στον βούρκο, σαν φως μέσα στη μαυρίλα που είναι γύρω μας. Μια από αυτές είναι κι αυτή που μόλις διάβασα. Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ. Ενα μπράβο είναι πολύ λίγο!!!!!!
Panagiotis Pimenidis
Panagiotis PimenidisΠολεμική Αεροπορία
Read More
Το κείμενο σας εμπεριέχει υγεία, ανθρωπιστική σκέψη, γενναιότητα, θάρρος, ειλικρίνεια και πάνω από όλα έναν φωτεινό οδηγό. Σας ευχαριστώ.
Dimitris Mavromatis
Dimitris MavromatisΙδιώτης
Read More
Συγχαρητήρια. Είναι ότι πιο συγκροτημένο και αληθινό έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Καθαρός, κρυστάλλινος λόγος και βαθειά ελληνικός. Μία αχτίδα φωτός στις σκοτεινές μέρες που ζούμε. Ευτυχώς...
Μπαμπης Παπαδοπουλος
Μπαμπης ΠαπαδοπουλοςΣυνταξιούχος
Read More
Η κυρία Λιγνου έχει κρύψει την πατρίδα μες τα φιλοκαρδια της, πολλά της μπράβο.
Angela Konstantopoulou
Angela KonstantopoulouΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας
Read More
Τι υπέροχο κείμενο!!! Εγχειρίδιο γνώσης, τόσο για τα παιδιά μας αλλά και εμάς τους ίδιους...
Ινώ Κωνσταντοπούλου
Ινώ ΚωνσταντοπούλουΓ.Γ. του ΔΣ του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» (25/03/2018)
Read More
Τι να σχολιάσεις για ένα τέτοιο κείμενο που κάθε γραμμή του θα ήθελες να την είχες γράψει εσύ???
Αλέξανδρος Τυρίτης
Αλέξανδρος ΤυρίτηςΓεωπόνος
Read More
Μέχρι πριν λίγα λεπτά ήμουν κατά των παρελάσεων. Εξαιρετικό κείμενο, αλλά απαγορευτικό για θολοκουλτουριάρηδες. ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ, ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
Θανάσης Χαρλαύτης
Θανάσης ΧαρλαύτηςΔασοπόνος (14/10/2018)
Read More
"Φιλώ τέκνα, αλλά εμήν Πατρίδα μάλλον φιλώ!" (Αγαπώ τα παιδιά μου, αλλά περισσότερο από αυτά αγαπώ την Πατρίδα μου)
Βασίλειος Κελεσίδης
Βασίλειος ΚελεσίδηςΠαιδαγωγός - Διαπιστευμένος Προπονητής Παγκρατίου Αθλήματος (31/10/2019)
Read More
Εύγε!!! Σκοπός ύπαρξης του Έλληνα είναι η εξέλιξη του κάθε ανθρώπου σε Άνθρωπο!!!
Juan Manuel Pinazo
Juan Manuel PinazoΙδιώτης
Read More
Sin palabras. Brava griega. Muy interesante. Impecable. Hola PATRI. [Μτφρ.: Μένω άφωνος. Μπράβο Ελληνίδα. Πολύ ενδιαφέρον. Αψογο. Γεια σου ΠΑΤΡΙΔΑ.]
Previous
Next
Εμμανουήλ Μπεχράκης
Εμμανουήλ ΜπεχράκηςΚαθηγητής - Πανεπιστήμιο Πατρών
Read More
Μεστό και διαχρονικό κείμενο. Οι Νεοέλληνες έχουν βαριά κληρονομιά. Αυτό όμως δεν φτάνει. Είναι και μεγάλη ευθύνη. Πρέπει να είναι και άξιοί της. Η Ελληνική Κληρονομιά είναι παγκόσμια. «Είμαστε όλοι Ελληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα» (Bysshe Shelley, 1792-1822)
Theodo Tzani
Theodo TzaniΦιλόλογος
Read More
Υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι? Τέτοιες πεποιθήσεις? Τόσο δυνατές ιδέες και σκέψεις για τη φυλή μας? Άξια κυρία Λιγνού κι ας μη σας ξέρω! Θα ήταν τιμή μου να σας γνωρίσω! Είμαι φιλόλογος, μάνα 3 αγοριών και δασκάλα πολλών γενιών μαθητών! 1η φορά ένιωσα τόση εθνική περηφάνια και σας διαβεβαιώ ότι έχω ακούσει πάμπολλους πανηγυρικούς! Εύγε και πάλι από καρδιάς!
Γιάννης Παπαδάκης
Γιάννης ΠαπαδάκηςΔικηγόρος
Read More
Εξέφρασες Άννυ το πνευμα και την καρδια μας και μας έδωσες μεγάλη ανακουφιση που ερμήνευσες την ψυχη μας. Συγκινήσεις το μυαλό και την καρδια μας βαθεια. Σε ευχαριστούμε πολυ. Εισαι πολυ όμορφος ανθρωπος. Η βαθεια συνειδητοποίηση σου που απορρέει απο όλη σου την παιδεία οι ερμηνεια σου που απορρέει απο τις ευαισθησίες σου και η σύνθεση όλων σε ενα απλο και άμεσο κειμενο ειναι υπεροχη. Προσωπικά σε ευχαριστω πολυ και το γράφω αυτο με δάκρυα στα μάτια.
Πατήρ Ιωάννης Λουπασάκης
Πατήρ Ιωάννης ΛουπασάκηςΙερέας
Read More
ΘΕΡΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΜΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ. ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΛΩΒΗΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ.
Μέλπω ###
Μέλπω ###Φιλόλογος ΓΕΛ ###
Read More
Κυρία Λιγνού, τα συγχαρητήριά μου. Το κείμενο σας για την παρέλαση, με γέμισε χαρά, περηφάνια και δεν σας κρύβω πως δάκρυσα. Αισθάνθηκα ότι κάποιος επιτέλους εξέφρασε αυτά που έχω μέσα στην καρδιά μου για το θέμα με τρόπο απλό κατανοητό που δεν χωρά αμφισβήτηση. Αισθάνθηκα λιγότερη μοναξιά! Με την άδειά σας θα το διαβάσω στα παιδιά στο Λύκειο ### που διδάσκω και είμαι βέβαιη ότι θα τα οφελήσει! Και πάλι σας ευχαριστώ!
Νατάσσα Μεσσήνη
Νατάσσα ΜεσσήνηΣτιχουργός (28/10/2018)
Read More
Εκπληκτικό! Από τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει με θέμα την παρέλαση! Ισως είναι κλισέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι το ΜΠΡΑΒΟ είναι λίγο για να εκφράσω τη συγκίνησή μου. Κι όχι μόνο για το νόημα του κειμένου, που θεωρώ άρτιο από κάθε άποψη, αλλά για την δομή, τα επιχειρήματα, την ποιητικότητα του λόγου, την ορμή αλλά και την πειστικότητα. Οι παρελάσεις είναικαλό να γίνονται. Και οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν στα παιδιά όλα όσα τόσο υπέροχα διατυπώνεις...
Agapi Levterova
Agapi Levterova Ιδιώτης - 29/03/2018
Read More
Мои Поздравляю! Очень нужная информация! Парады нельзя отменять, иначе духовно вернемся в пещерный период! [μτφρ.: Τα συγχαρητήριά μου! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Οι παρελάσεις δεν μπορούν να ακυρωθούν, αλλιώς θα επιστρέψουμε πνευματικά στην περίοδο των σπηλαίων!]
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Κωνσταντίνος ΚωνσταντόπουλοςΗθοποιός, συγγραφέας, καθηγητής υποκριτικής
Read More
[απόσπασμα συνέντευξης] Αγαπημένη μου Άννυ, χαίρομαι που σε ανακάλυψα στο Facebook μέσα από εκείνο το υπέροχο άρθρο σου για την παρέλαση! Eνιωσα αμέσως οικεία και σύμμαχα, και ενθουσιάστηκα από τον θαυμαστό τρόπο που έχεις να διατυπώνεις τα πράγματα. Τόσο ξεχωριστό, τόσο προσωπικό. Με μιαν χοϊκότητα Ηλέκτρας, μιαν ιερότητα Αντιγόνης, και συνάμα με μιαν ανάλαφρη, σωτήρια και απελευθερωτική αλαφράδα Λυσιστράτης.
Previous
Next
Constantin Boubouloudis
Constantin BoubouloudisRechtsanwαlt - Δικηγορος
Read More
Το κείμενο αυτο είναι της εξαίρετης ελληνιδος Αννης Λυγνου που ζει στη πολη του Wuppertal. Δεν ειναι απλά ενας υμνος προς την σημαία, αυτην την Ελληνική, αλλα μια απόδοση τιμής σε ολους εκείνους που σ αυτό το πανί τις αξιες τους, εκείνες τις συμπαντικα ακατανικητες καθ οτι οι πιο ανθρωπινες, με το αιμα τους ως Έλληνες έγραψαν. Λυπάμαι που κάποιοι, τω τρόπω μονον ελληνιζοντες, στις αναρτήσεις τους ιδιοποιουνται τον χειμαρρώδη με παραστατική ιστορική αναδρομή αυτον τον λογο αυτης της Ελληνιδος ως δικο τους πνευματικό αποκύημα. Χρονια σας πολλά Αννη Λυγνου! Χρονια πολλα στους Ελληνες! Στην εποχη της αξιας της απαξίωσης των αξιών μένει αυτη η σημαία αξιωνοντας Όχι απλα την οποια διατήρηση της αλλα αυτην την συντήρηση της, ως η μονη προοδευτική διέξοδος στο μέλλον που ειναι πλέον παρελθόν. Ζητω η 28η Οκτωβρίου 1940! Ζητω το Εθνος των Ελλήνων!
Σταύρος Κουμπιάς
Σταύρος ΚουμπιάςΟμότιμος Καθηγητής, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
Read More
Το κείμενο αυτό και ιδιαιτέρως η φωτογραφία που το συνοδεύει, δίνει, κατά τη γνώμη μου, μια ηχηρή και τεκμηριωμένη απάντηση σ' αυτήν την "πρόκληση" (και σε άλλες αντίστοιχες που συνέβησαν/ακούστηκαν αυτές τις μέρες), η οποία, κατ´ εμέ, προσβάλει την ιστορική μνήμη και αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, κάτω από το Σύμβολο της εθνικής ενότητας, τη Σημαία (για την οποία μίλησα στην προηγούμενη ανάρτηση μου). Δείτε προσεκτικά την παρέλαση των μαυροφορεμένων γυναικών μετά τον πόλεμο, πίσω απο τη σημαία... Υπάρχουν, προφανώς, πολλοί τρόποι που μπορεί να εκφράσει κάποιος δημόσια μια άποψη (μειοψηφική ή πλειοψηφική), όσο ακραία κι αν είναι, όμως ο τρόπος που τελικά επιλέγεται είναι ενδεικτικός της προσωπικότητας, της παιδείας και της καλλιέργειας αυτού που την εκφέρει και βεβαίως κρίνεται. Δεν είναι, δε, πάντα η πρόκληση, ο θόρυβος και η βία ο καλύτερος τρόπος αμφισβήτησης (που είναι της μόδας, σήμερα), ιδιαίτερα για πολύ σοβαρά θέματα. Τέλος, σας διαβεβαιώ, ότι δεν είμαι εθνικιστής και πολεμοκάπηλος, το αντίθετο. Θεωρώ, όμως, ότι όλα έχουν ένα όριο, ακόμα και μέσα στην παρατεταμένη παρακμή μας.
Γεώργιος Ρούσσος
Γεώργιος Ρούσσοςπρώην Δήμαρχος Καλυμνίων, Πρόεδρος του ΑΣ ΕΝΩΣΗ ΚΑΖΩΝΗΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2000, Μαθηματικός
Read More
Την κα Άννυ Λιγνού δεν την ξέρω. Μόλις διάβασα όμως το άρθρο της που κοινοποιώ εδώ και της λέω ένα μεγάλο ευχαριστώ!!! Εκφράζει σε αυτό το κείμενο με ανυπέρβλητο και πηγαίο τρόπο όσα εδώ και χρόνια έχω μέσα μου για το θέμα και δεν κάθισα ποτέ να τα γράψω με μια σειρά, με μια δομή σε ένα άρθρο. Κατά τη γνώμη μου, η κα Λιγνού, με το κείμενο αυτό Κλείνει οριστικά το θέμα των παρελάσεων και της σημαίας με τρόπο απλό, πλήρη, ολοκληρωμένο και αυθεντικό. Να φυλάξουμε αυτό το κείμενο και όποτε κάποιος προβληματίζεται αλλιώς (είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά) αρκεί να του το προσφέρουμε και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα παραπάνω. Για μένα, αποτελεί πλέον ένα κλασικό κείμενο, οριστικό, που πρέπει να διδάσκεται!!!
Ναταλία Τσαλίκη
Ναταλία ΤσαλίκηΗθοποιός
Read More
Καλό θα ήταν, να ταυτίσουμε τη σημερινή γιορτή με την ΟΜΟΨΥΧΙΑ που ένωσε τους Ελληνες εκείνη την περίοδο. Αυτό να γιορτάζουμε. Κάτι που τόσο θλιβερά λείπει σήμερα... Να μην περιμένουμε ένα πόλεμο μας ενώσει... [Παρακάτω ένα πολύ όμορφο κείμενο που έτυχε να διαβάσω και με συγκίνησε]... «Η παρέλαση για τους Έλληνες και τους ελληνοπαιδευμένους, είναι εκείνη η μοναδική ώρα που ο ασύνταχτος, ελεύθερος κι απείθαρχος λαός μας (κι όσοι τον αποδέχονται και τον ακολουθούν), συντονίζεται και συγχρονίζει το βήμα του, τη σκέψη του και την καρδιά του με το νταούλι...»
Θανασης Ντοκος
Θανασης ΝτοκοςΠοιητής - Λογοτέχνης (09/11/2019)
Read More
Ανεξάρτητα απο εθνικισμους και διεθνισμους η παρέλαση ειναι πανω απο ολα μια γιορτή που τονωνει τον πατριωτισμο των Ελλήνων. Πατριωτισμος ειναι το συναίσθημα εκείνο που σε κάνει να δυσφορεις οταν σκέπτεσαι "ποσο άσχημα θα πρεπει να αισθανονταν οι συνειδητοι Έλληνες μεσα στην τουρκοκρατια. Εστω απο το γεγονός και μονο που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μια παρέλαση σαν τη σημερινή. Να αποδειξουν οτι ειναι κατι ξεχωριστο, οτι εχουν υπόσταση, οτι ειναι ετεροδοξοι και εχουν το δικαίωμα της αυτοδιαθεσης". Αυτη την αξία προβάλλει η παρέλαση. Σου υπενθυμίζει οτι κάποτε με τα οπλα απέκτησες το δικαίωμα να ονομαζεις οπως επιθυμείς τον εαυτό σου π.χ, να λέγεσαι Έλληνας. Γιατι το κάθε πράγμα αποκτά υπόσταση μονο οταν το ονομάσεις. Ειπαμε οι "συνειδητοι Ελληνες" δηλαδη αυτοι που "συναισθανονται", που μπορούν να έρθουν στη θέση του σκλάβου που περιγραψαμε και να καταλάβουν πως αισθανοταν. Γιατι υπάρχουν κι οι άλλοι οι κατά λαθος Έλληνες. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΚΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ.
Ελενα Κοζάκου - Λυμπουρή
Ελενα Κοζάκου - ΛυμπουρήΔιδάκτωρ - Αρχιτέκτονας, Ερευνήτρια. Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης Κ.Σ.ΕΔΕΚ (28/10/2019)
Read More
Εχω διαβασει αυτην την αναρτηση της διαδικτυακης φιλης Αννυ Λιγνου ανημερα σαν σημερα, πριν δυο χρονια. Μου εκανε μεγαλη εντυπωση, απλα λατρεψα αυτο το κειμενο. Αποφασισα να το μοιραστω μαζι σας, ιδιως γιατι και στην Κυπρο αρχισαν καποια οργανα να βαρανε λεγοντας "γιατι να κανουμε παρελασεις, ειναι φασιστικα καταλοιπα". Η πιο καταλληλη απαντηση κατ έμενα γιατι ανημερα σαν σημερα κανουμε παρελασεις εμπερικλειεται σε αυτη τη δημοσιευση. Απολαυστε το. Ενα κειμενο γεματο επιχειρηματα. Κυρια Αννυ σας ευχαριστουμε! Χρονια πολλα στους απανταχου Ελληνες! Ζητω τα μεγαλα ΟΧΙ. Ειπαν ΟΧΙ και εζησαν, ειπαν ΝΑΙ και χαθηκαν...
Γιώργος Δανιήλ
Γιώργος ΔανιήλΔήμαρχος Οινουσσών, Δικηγόρος
Read More
Καλημέρα Άννυ και Χρόνια πολλά! Εύγε για την ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και κοπιώδη κωδικοποίηση, που έκανες σε ένα θέμα που ατυχώς συζητάμε στις εθνικές επετείους για να το ξεχάσουμε την επόμενη μέρα. Ολη η συζήτηση γίνεται για τα "σύμβολα." Το ζητούμενο είναι να μην μένουμε στα "σύμβολα" αλλά να προχωρήσουμε στην ερμηνεία και την ουσία τους! Στην εκστρατεία, στην μάχη, ο Σημαιοφόρος πρέπει να κρατήσει και να υπερασπιστεί τη Σημαία μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός του, όπως ορκιστήκαμε άλλωστε ενώπιόν της κατά τη στρατιωτική μας θητεία. Στην περίοδο της ειρήνης, ο Σημαιοφόρος -κατά τη γνώμη μου- ειδικά για τα σχολεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ο προκύψας από κλήρωση. Νομίζω δε, ότι θα πρέπει να είναι όχι μόνο ο άριστος στα μαθηματικά-φυσικη-αρχαία, αλλά και στο ήθος, στη διαγωγή, στην χρηστότητα μέσα στο σχολείο! Αν ήμουν παιδαγωγός, θα επιβράβευα ως σημαιοφόρο τον άριστο αλλά και ως παραστάτη τον μαθητή που είναι πάντα παρών στις εθελοντικές δράσεις, στις ανθρωπιστικές δραστηριότητες, στην ανάδειξη και προαγωγή της κοινότητος και της αλληλεγγύης, της τέχνης και του πολιτισμού!
Vasilis Digenis
Vasilis DigenisΙατρός
Read More
Αποτελεί παράδοση πια για μένα να ανεβάζω κάθε χρονιά το κείμενο αυτό για την παρέλαση που έγραψε η αδερφική μου φίλη Αννυ Λιγνού. Συμπυκνώνει και ξεμπερδεύει όλη την ουσία της γιορτής, ολο το απόσταγμα του έθνους μας ανά τους αιώνες, λεπτές έννοιες που όλοι έχουμε μέσα μας και κατανοούμε αλλά δεν μπορούμε να εκφράσουμε γιατί δεν βρίσκουμε τα λόγια. Ετσι εγκλωβιζόμαστε και λιθοβολούμαστε από ομάδες τάχα προοδευτικών, τόσο συντηρητικές και απόλυτες στην πραγματικότητα που καταντούν φασιστικές. Θα ήθελα όλοι να το διαβάσετε, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη καθώς χωρίς φαμφάρες και εθνικιστικές κορώνες καταφέρνει να αποδώσει το μέσα μας, αυτό που νοιώθουμε και ξέρουμε πως είναι το σωστό και το δίκαιο. Με αγνή φιλοπατρία, με γερές βάσεις και ρίζες και με όραμα της μεγάλης εικόνας, της οικουμενικής μα βαθιά ελληνικής. Αννυ και πάλι συγχαρητήρια. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ
Previous
Next
~κοινοποιήθηκε 3.088 φορές~
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Share on pinterest

Επιτρέπεται η κοινοποίηση του άρθρου στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των ενεργών συνδέσμων. Προκειμένου για αναδημοσίευση (αντιγραφή δηλαδή του κειμένου) παρακαλώ ζητήστε πρώτα την άδεια από τον/την συγγραφέα/συντάκτη, παραθέτοντας απαραίτητα όνομα, πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς την σελίδα. Τροποποιήσεις στα κείμενα, δεν επιτρέπονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕ TO FACEBOOK ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ
Στιγμιότυπο από το σπίτι του Κολοκοτρώνη και το άγαλμα με το γκράφιτυ

Βοήθα Γέρο!

Αυτό το υπνομυθιστόρημα, Θέλει το χρόνο του. Διαβάζεται λίγο πριν τον ύπνο. Ο αναγνώστης θα αποφασίσει κατά πόσο αποτελεί προϊόν ζωηρής φαντασίας ή ζοφερής πραγματικότητας…

Διαβάστε περισσότερα »